top of page

ON PARMAK KLAVYE TEKNİKLERİMİZ

 

 

1-Oturuş Düzeni     

                                      

Otururuş düzenine disiplinli çalışmak açısından önem veriyoruz. Verimli çalışmada ciddiyeti gösterir. Özellikle harfleri öğrenirken ve taktikleri uygularken rahat oturuş odaklanma problemi oluşturur. Öğrenci teknik-taktikleri uygularken başarısız olduğunda hatırlattığımız ilk şey oturuş düzeni oldu.

 

 

2-Derinlemesine Heceleme    

 

On parmak klavye kullanıcısı olmak isteyen kişi öncelikli olarak harfleri en kısa sürede bitirmelidir. Harfleri bitirinceye kadar sıkılabilirsiniz, ama sistemimizi öğrenmek ve tekniklerimizi uygulamak için evvela harfleri bitirmemiz gerekiyor.

Derinlemesine Heceleme ile f klavye öğrenme tekniklerinin omurgasını oluşturmaktadır. Mümkün olunan en süre içerisinde harfleri bitirdikten sonra ilk adımı heceleme sistemi ile atıyoruz.

Derinlemesine Heceleme ile;

-Hatalı yazma oranını en düşük seviyeye düşürüyoruz.

-Derinlemesine Heceleme  ile odaklanma problemini ortadan kaldırıyoruz.

-Derinlemesine Heceleme  ile heyecanı dezavantajdan avantaja dönüştürüyoruz.

-Derinlemesine Heceleme  ile hızımıza hız katıp herkesten fazla yazma imkanı elde edebiliyoruz.

 

 

3-Sanal Klavye    

 

10 parmak f klavye tekniklerimiz içerisinde en eğlenceli mizahi yönü de olan bir tekniktir.
Bu yöntemle yazdıktan sonra harf aramaya son vermiş olacağız.

Harflerin nakış nakış zihnimize işlenmesi sağlanmış olacak.

Sanal klavye ile yazdıktan sonra klavyede yazmak kişinin tuşlara daha emin şekilde dokunmasını sağlar.

Sanal klavye ile yazdıktan sonra, klavyeyle yeniden yazmaya başladığımızda klavyemize dokunurken tuş sesini işitmeye başlayacağız, bu da bizim daha bir özgüvenli olmamızı sağlayacaktır.

Sanal klavye ile yazan bir kişi normal çalışan bir kişiden 2 kat daha fazla verim alır.



 

4-Noktalama İşaretleri    

 

On parmak klavye eğitimi sistemimizle klavye kullanmayı öğrenen kişi noktalama işaretlerini kelimelere bağlı harfler olarak gördüğü için hızından bir şey kaybetmediği gibi noktalama işaretlerini kullanmadan da metni yazamaz. Harfleri bitirdikten sonra 10 PARMAK DERİNLEMESİNE HECELEMEYİ öğretiyoruz ve hemen akabinde de harf büyütmeyi ve klavyeye hakim olabileceğiniz şekilde noktalama işaretlerini öğretiyoruz.

 

 

5-Rakamlar  

 

On parmak klavye metodlarıyla üç dakikada yazdığınız kelime sayısı 70-80'i bulduktan sonra rakamları öğretmeye başlıyoruz. Rakamları da kelimelerle bütün olarak gördüğümüz için 29 harfi kolay şekilde yazabildiğimiz gibi rakamları da kolay şekilde tuşlara dokunarak yazabiliyoruz.


 

6-Silme Tuşunu Kullanmama    

 

On parmak klavye ile yazan kişi için silme tuşunu kullanmak hızı olumsuz yönde etkileyen en büyük etkendir. Kelimeyi hatalı yazdığımızda silme tuşunu kullanarak zaman kaybederiz ve toplamda yazacağımız kelime sayısını düşürmüş oluruz. Heceleme sistemi ile odaklanmayı en üst seviyeye çıkarttığımız için silme tuşunu kullanmamaya başlıyoruz. Önce ekrana bakarak silme tuşunu kullanmıyoruz. Bir sonraki aşamada da ekrana bakmadan ve silme tuşunu kullanmadan odaklanmayı arttıracak f klavye teknikleriyle yazmaya başlıyoruz.

 

 

7- Silme tuşunu kullanmadan ekrana da bakmamak   

 

Silme tuşunu kaldırdıktan sonra sadece yazacağımız metne odaklanabilmek için ekranla da olan göz temasını ortadan kaldırıyoruz. Geliştirmiş olduğumuz silme tuşunu kullanmadan ve ekrana bakmadan arka arkaya 3 defa doğru olacak şekilde yazmak tekniğiyle hatasız yazana kadar yazma işlemine devam ediyoruz.


 

 

8-Zikzak Yöntemiyle Yazmak   

 

10 parmak klavye kurslarımızda kursiyerlerimizin başarısız olması neredeyse imkansız gibi. Parmakların fiziksel özelliğinden dolayı sorun yaşayanlar dışında eğitim tekniklerimizi uygulayan kişiler kurslarımızı başarılı bir şekilde tamamlıyorlar.

On parmak klavye metodlarıyla silme tuşunu kullanmadan ve ekrana da bakmadan yazarken sadece metne bakarak yazdığımız için odaklanma problemi yaşayabiliyoruz. Metni yazarken odaklanma probleminden dolayı yerimizi kaybedebiliriz. Geliştirmiş olduğumuz zigzak yöntemiyle odaklanma problemini yok etmek için ilk adımı atıyoruz.



 

 

9- Kelime Kelime Tersten Yazmak   

 

Artık sadece yazdığımız metne odaklandığımız için dikkat geliştirici yöntemleri arttırıyoruz. Burada düz şekilde yazmaya alışan zihnimize ket vurarak kelimeleri tersten yazmaya başlıyoruz. Arka arkaya doğru yazmak prensibiyle tekrar ettiğimiz bu teknikle doğru yazmayı esas alıyoruz.



 

 

10- 1,2,3 ve 2,3 Tekniği   

 

1,2,3 ve 2,3 taktiği ile yazmak biraz yorucu olsa da nihayetinde bu teknikle beraber dikkati en üst seviyede yoğunlaştırmayı başarıyoruz. Dikkat geliştirici bu yöntemle istenilen doğruyu bulana kadar yazma işlemine devam ediyoruz.
 

 

 

11-Hatalı Kelimeden İtibaren Silerek Yazmak    

 

Bu yöntemle ekranı kapatıp metnin tamamını yazıyoruz. Metni bitirdikten sonra ekranı açarak ilk hatalı kelimeden itibaren silerek metnin bütünü sıfır hata ile yazılana kadar bu işleme devamediyoruz.
 

12- İleri Derecede +15 Kelime Hızlandırma taktiği    

 

Bu yöntemle;-Ekranı kapatıyoruz-3 dakika süre tutuyoruz-Süre sonunda yazdığımız kelime sayısını not alıyoruz.-Toplam kelime sayısını arttırmayı hedeflediğimiz için hatalı yazmayı önemsemiyoruz.-Tuttuğumuz süre sonunda hedeflediğimiz 15 fazla kelime sayısını bulunca bir sonraki metne geçiyoruz.

 

 

13-Ezberbozan Tekniği (Mucidi Zeynep Kaya)    

 

Bu yöntemle ileri derecede hızlandırma tekniklerinin neden olduğu hatalı yazımları yok etmek için heceleme sisteminin en kapsamlı tekniğini uyguluyoruz. Bu yöntem odaklanmayı en çok arttıran zihin egzersizidir. Bu yöntemle hatalı kelimeleri tamamen yok edebiliriz. 

 

 

14- 1,2,3 ve 1,2 Yöntemi    

 

1,2,3 ve 2,3 tekniğiyle 2 ve 3. kelimeleri yazarken bu teknikle ilk üç kelimeyi yazdıktan sonra ikinci ve üçüncü kelimeleri yeniden yazıyoruz ve kelime atlayarak sonraki üç kelimeye geçiyoruz. Yine dikkat yoğunlaştırıcı taktiklerden birisidir.

 

 

 

15- Elleri Çekerek Yazmak    

 

Bu yöntemle hızlandırma tekniklerinin neden olduğu hatalı yazma işlemini sonlandırmaya çalışıyoruz. Nokta atışı bir teknik olarak hatalı kelime sayısını minimum seviyeye düşürüyor. Önceki yöntemler size hız katarken bu yöntem hızınızı sabitlemeyi ve doğru sayısını maksimum seviyeye çıkartmayı sağlıyor.

 

 

16- Bir düz bir ters tekniği   

 

Bu yöntemle zihnimize ket vurmayı öğreniyoruz. Diğer yöntemlerden biraz daha zor olan bu yöntemle her kelimeyi bir düz şekilde yazarken bir de harf harf tersten yazıyoruz. ( Bu yöntemi Ümit Öztürk hocamızdan öğrendik)

 

 

17- Metnin Tamamını Harf Harf Yazmak   

 

İleri derecede hızlandırma yöntemlerinin neden olduğu hatalı yazma oranını elleri çekerek yazmaktan sonra bu yöntemle de bitirmeye çalışıyoruz. Metni harf harf tersten yazarak kelimeleri anlamsızlaştırıyoruz ve başka bir dilde kelimeler yazıyormuşuz gibi doğruyu bulana kadar yazmaya devam ediyoruz.

 

 

18-Hece Çalışması

Hece çalışmasının amacı parmak yatkınlığı az olan kişilerin parmak hareketleririni hızlandırmaktır. Günde bir saat hece çalışması yaparak mevcut hızın iki üç katına çıkılması  ya da kelimeleri yazarken kelime geçişlerindeki saniyeleri minimum seviyeye düşürülebilir. Hece çalışmasının motivasyonunuza önemli katkıları olacaktır.
 

 

Ankara İki Teknik Bilişim

Kızılay İzmir 2 cad. 43/16
Ankara (Kızılay PTT Karşısı 3. Kat)
 0 312 231 31 35

0 312 232 26 13

0507 587 35 31

 

klavyem@fklavyeninsirri.com

bottom of page